صفحه اصلی ›› مطالب آموزشی ››انواع رنگ ها و کاربرد آنها

انواع رنگ‌ها و کاربردهای آن‌ها در هنر و صنعت

نویسنده : رنگ هنر | بخش : رنگ شناسی | تاریخ : پنجشنبه, 20 مهر‍ 1402 | نظرات : 0 نظر

مقدمه:
رنگ‌ها از دیرباز در هنر و صنعت بکار می‌رفته‌اند و نقش حیاتی در ایجاد زیبایی و تأثیرگذاری بر احساسات ما دارند. انواع رنگ‌ها با توجه به منشأ، خواص فیزیکی و شیمیایی، و کاربردهای مختلف، به دسته‌بندی‌های مختلف تقسیم می‌شوند. در این مقاله، به بررسی انواع رنگ‌ها و کاربردهای آن‌ها در هنر و صنعت خواهیم پرداخت.

۱. رنگ‌های سنتی یا دست‌ساز:
۱.۱. تمپرا:
   - توضیحات: تمپرا یک روش نقاشی سنتی با پیگمنت‌های پخش شده در یک امولسیون قابل مخلوط با آب، به طور معمول با زرده‌ی تخم مرغ است. این روش در اروپا برای نقاشی‌های زیبا، عمدتاً بر روی تخته‌های چوبی، از قرن 12 یا اوایل قرن 13 تا قرن 15 استفاده می‌شد. پس از این زمان شروع به جایگزینی تمپرا با روغن‌ها شد. تمپرا همچنین به نقاشی‌های انجام شده با این نوع رنگ اشاره دارد.
   - کاربردها: در نقاشی‌های دیواری، نقاشی روی تخته چوبی و آثار هنری سنتی استفاده می‌شود.

نقاشی تمپرا
▲ تمپرا

۱.۲. آبرنگ و رنگ روغن:
   - توضیحات: آبرنگ و رنگ روغن از قدیمی‌ترین متریال‌های نقاشی هستند که در گذشته بصورت دست‌ساز ساخته می‌شدند. امروزه انواع آبرنگ و رنگ روغن بصورت آماده و کارخانه‌ای قابل تهیه است که در دسته‌بندی پایین‌تر به آنها اشاره کرده‌ایم.
   - کاربردها: در نقاشی‌های چهره و فیگور، منظره و طبیعت بیجان و در سبک‌های مختلف نقاشی استفاده می‌شوند.

۱.3. پاستل:
   - توضیحات: پاستل رنگی است که از ترکیب پودر آهک، گچ و رنگ‌های طبیعی با آب یا روغن ساخته می‌شود. در حال حاضر انواع پاستل‌های گچی و پاستل روغنی بصورت آماده قابل تهیه است.
   - کاربردها: در نقاشی‌های پرتره، منظره و طبیعت بیجان استفاده می‌شود.

اثر هنری با پاستل
▲ سمت چپ نقاشی رنوار و سمت راست نقاشی دگا با پاستل

۲. رنگ‌های مدرن یا کارخانه‌ای:
۲.۱. آبرنگ (آب پایه):
   - توضیحات: آبرنگ رنگی است که با ترکیب پیگمنت (پودر رنگ) و آب ساخته می‌شود. معمولاً روی مقواهای مخصوص آبرنگ اجرا می شود. 4 تکنیک مختلف برای اجرای آبرنگ وجود دارد. خیس در خیس، خیس در خشک، خشک در خیس و خشک در خشک. (برای آشنایی با تکنیک آبرنگ می توانید در دوره نقاشی با آبرنگ در رنگ هنر شرکت کنید.)
   - کاربردها: در نقاشی‌های آبستره، منظره، پرتره و همچنین افکت‌های آبرنگی در نقاشی‌های دیجیتال استفاده می‌شود.

۲.۲. رنگ روغن:
   - توضیحات: رنگ روغن یک نوع رنگ است که با ترکیب روغن خشک شونده (مانند بزرک) و پودر رنگ تولید می‌شود. (برای آشنایی با تکنیک رنگ روغن می توانید در دوره نقاشی با رنگ روغن پایه و همچنین رنگ روغن چهره در رنگ هنر شرکت کنید. این دوره‌ها بدون استفاده از تربانتین و تینر است و مناسب سلامت ریه شماست!)
   - کاربردها: در طیف گسترده ای از نقاشی ها از دوران رنسانس تا  به امروز کاربرد داشته است و همچنان یکی از محبوبترین رنگ ها برای نقاشی میان هنرمندان است.

۲.۳. اکرولیک:
   - توضیحات: اکرولیک رنگی است که با ترکیب پلیمر آکرولیک و پودر رنگ ساخته می‌شود. جایگزینی مناسب برای رنگ روغن و آبرنگ است. این نوع رنگ با آب رقیق می‌شود. برای ایجاد بافت‌های مختلف و زود یا دیر خشک شدن هم انواع مدیوم‌های آن در بازار موجود است.
   - کاربردها: در نقاشی‌های مدرن، نقاشی روی پارچه، نقاشی مدلینگ و همچنین نقاشی دکوراتیو استفاده می‌شود.

نقاشی اکرولیک
▲ آقا و خانم کلارک و پرسی، اثر دیوید هاکنی، اکرولیک روی بوم

۳. رنگ‌های صنعتی:
۳.۱. رنگ ساختمانی:
   - توضیحات: رنگ های ساختمانی انواع روغنی و اکرولیکی دارند و در دو نوع مات و براق در دسترس هستند. برای رنگ های روغنی برای رقیق کردن از تینر روغنی یا تینر فوری استفاده می‌کنند و برای رقیق کردن رنگ‌های اکرولیکی از آب استفاده می‌شود. معمولاً با قلمو یا غلطک روی سطوح بزرگ دیوارها استفاده می‌شوند.
   - کاربردها: رنگ های ساختمانی روغنی معمولاً برای بیرون ساختمان یا سقف منازل کاربرد دارد. رنگ‌های ساختمانی اکرولیکی چون بدون بو هستند برای داخل ساختمان استفاده می‌شوند.

رنگ های ساختمانی
▲ انواع رنگ های ساختمانی

3.2. رنگ خودرو:
رنگ های خودرویی نیز به دو دسته روغنی و متالیک تقسیم می‌شوند.
رنگ ماشین‌ها در ابتدا همگی به صورت رنگ روغنی بودند (متالیک نبودند) که از دو لایه تشکیل شده‌اند که اولین لایه، لایه ی آستر یا پرایمر است که این لایه واسط بین رنگ اصلی و بدنه فلزی و سیاه خودرو بود و لایه بعدی هم لایه اصلی رنگ است که روی لایه آستر قرار می‌گرفت.
رنگ‌های نسل جدید همان رنگ‌های متالیک هستند که علاوه بر دو لایه آستر و رنگ، از یک لایه دیگر به نام کیلر یا محافظ شفاف تشکیل شده‌اند. کیلر که آخرین لایه رنگ ماشین است، در آخرین سطح رنگ قرار دارد و وظیفه اش نگهداری و محافظت از دانه های اکلیلی داخل رنگ ماشین است. برای رنگ آمیزی خودروها از پیستوله رنگ که نوعی ایربراش صنعتی ست استفاده می‌شود.
   - کاربردها: در صنعت خودروسازی و صنایع دستگاه‌های الکترونیک استفاده می‌شود.

 

نقاشی خودرو
▲ رنگ آمیزی خودرو با رنگ متالیک

۳.3. رنگ‌های هواپخش (آئروسل) یا اسپری:
   - توضیحات: رنگ‌های هواپخش یا اسپری روش پاشش رنگ با استفاده از هوای فشرده و دستگاه‌های اسپری است. اسپری‌های رنگ نیز در دو حالت روغنی و اکرولیکی و بصورت مات و براق در دسترس هستند.
   - کاربردها: در نقاشی خودرو، نقاشی دکوراتیو، هنر گرافیتی، نقاشی بدن (بادی پينتينگ) و همچنین در هنر خلاقانه و حتی رنگ آمیزی وسایل صنعتی استفاده می‌شود.

اسپری رنگ
▲ اسپری رنگ

نتیجه‌گیری:
انواع رنگ‌ها در هنر و صنعت دارای کاربردهای گسترده‌ای هستند. از رنگ‌های سنتی و دست‌ساز گرفته تا رنگ‌های مدرن و کارخانه‌ای، هر کدام کاربرد خاص و منحصر به فرد خود را دارد. با شناخت انواع رنگ‌ها، هنرمندان و صنعتگران قادر خواهند بود از بهترین روش‌های رنگ آميزي در آثار خود استفاده کنند و نتایج بهتر و جذاب تر بدست آورند.
در دوره رنگ شناسی در سامانه رنگ هنر، می توانید با مفاهیم رنگ ها و معانی رنگ ها در فرهنگ های مختلف، رنگ از منظر روانشناسی، فیزیولوژی، فیزیک و شیمی رنگ و همچنین نحوه رنگ آمیزی بصورت عملی آشنا شوید. 😉


استفاده از مطالب آموزشی به لحاظ قانونی و اخلاقی با ذکر نام رنگ هنر به عنوان منبع مجاز است

دوره های آموزش مجازی طراحی

طراحی پایه طراحی چهره طراحی منظره طراحی حیوانات طراحی فیگور آموزش اسکیس

دوره های آموزش مجازی نقاشی

نقاشی مدادرنگی نقاشی رنگ روغن پایه نقاشی رنگ روغن چهره آموزش نقاشی با آبرنگ

دوره های آموزش تئوری نقاشی

رنگ شناسی سبک شناسی نقاشی نقد آثار نقاشی NFT (کریپتوآرت)

بسته ویژه طراحی = 6 دوره 48 جلسه
(طراحی پایه + طراحی چهره + طراحی منظره +
طراحی حیوانات + طراحی فیگور + اسکیس)
با بیشترین تخفیف!

بسته نقاشی و تئوری = 8 دوره 46 جلسه
(مدادرنگی + نقاشی آبرنگ + رنگ روغن پایه +
رنگ روغن چهره + رنگ‌شناسی + سبک‌شناسی +
نقد آثار نقاشی + NFT برای هنرمندان)

عضویت رایگان = مشاهده شهریه دوره‌ها

عضویت در شبکه های اجتماعی رنگ هنر| @rangehonar




نظر خود را درباره این مطلب بیان کنید





  • 20 ÷ 2 = ?


 
دوره ها | راهنما | عضویت رایگان و ثبت نام | ورود
 
راهنمای کاربر